betere levensomstandigheden

Ξ Comments are off

Multiple sclerose: wat is het en wat zijn de symptomen?

posted by admin

 

Multiple Sclerose (MS) is een levenslange auto-immuunziekte die de hersenen en het ruggenmerg beïnvloedt, wat resulteert in een breed scala aan symptomen die van persoon tot persoon verschillen.
Afhankelijk van de ernst kan MS verzwakkend zijn, wat leidt tot problemen met visie, balans en beweging.
Hoewel er geen remedie is, kan de ziekte worden behandeld en beheerd met verschillende medicijnen.

De NHS schat dat er 100.000 mensen zijn met de aandoening in de Verenigd Koninkrijk.

Wat is het?
MS remt het functioneren van het centrale zenuwstelsel van een persoon, en onderbreekt vervolgens het proces waarbij de hersenen signalen sturen naar de rest van het lichaam, waardoor eenvoudige zaken zoals bewegen, eten en zien bemoeilijkt wordt.
Normaal gesproken worden de zenuwvezels in het centrale zenuwstelsel beschermd door een stof genaamd Myeline, die ook infecties helpt bestrijden.
Wanneer iemand MS heeft, wordt Myeline als kwaadaardig aangezien door het lichaam en valt het daarom aan, waardoor laesies op het centrale zenuwstelsel achterblijven en voorkomt dat hersen signalen door het lichaam worden gestuurd.
Dit kan leiden tot ernstige zenuwbeschadiging die in de loop van de tijd ernstige invaliditeit kan veroorzaken, aldus de MS Society.
Dit soort ziekte – waarbij het immuunsysteem een cruciaal deel van je lichaam vergist voor een vreemde stof en het aanvalt – staat bekend als een auto-immuunziekte.

Wat veroorzaakt het?
Er is geen duidelijke verklaring waarom mensen MS ontwikkelen, hoewel de NHS stelt dat mogelijke oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn: roken, virale infecties, gebrek aan zonlicht en je genetische opmaak , dwz diegenen die familie hebben met MS hebben een hogere kans om het te contracteren.
Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar ook hier is geen duidelijke reden voor.

Wat zijn de symptomen?
De symptomen van MS manifesteren zich op verschillende manieren, afhankelijk van welk deel van uw centrale zenuwstelsel is aangetast.
Ze zijn ook ongelooflijk onvoorspelbaar: sommige symptomen kunnen tijdelijk zijn, terwijl andere na verloop van tijd verslechteren.
Veel voorkomende symptomen zoals vermeld door de NHS omvatten vermoeidheid, zichtproblemen, gevoelloosheid, mobiliteitsproblemen, pijn, depressie, darmproblemen, spraakmoeilijkheden, spierspasmen en leermoeilijkheden.
De levensverwachting is ook korter voor mensen met MS.

Hoe wordt het gediagnosticeerd?
De symptomen van MS kunnen vergelijkbaar zijn met verschillende andere ziekten, waardoor het moeilijk te
diagnosticeren is.
Er is geen enkele test voor de ziekte en artsen zijn meestal alleen in staat om een ​​geval te bevestigen
nadat een persoon twee “aanvallen” van MS-achtige symptomen heeft gehad, dat wil zeggen omvallen zonder reden / plotseling verlies van gezichtsvermogen.
Hierna zullen artsen meestal een neurologisch onderzoek uitvoeren, waarbij ze zullen zoeken naar afwijkingen
in uw coördinatie en uw reflexen, onder andere om te zien of u zenuwschade hebt geleden.
Magnetic Resonance Imaging (MRI) -scans kunnen ook worden uitgevoerd om laesies in en rond de hersenen en het ruggenmerg te vinden.

Hoe wordt het behandeld?
Behandeling voor MS hangt af van welke symptomen zijn opgetreden. Sommige, zoals wazig zien, zullen artsen ertoe brengen om steroïdtabletten voor te schrijven, terwijl andere fysieke symptomen, zoals spierspasmen, zullen worden behandeld met regelmatige fysiotherapie.
Voor degenen die problemen hebben met denken, leren en geheugen, kun je worden doorverwezen naar een
klinisch psycholoog. Het kan tijd kosten om het leven met MS aan te passen, maar de NHS beweert dat met de juiste zorg en ondersteuning veel mensen met de aandoening een lang en gezond leven zullen leiden.

15 dingen mensen met multiple sclerose willen dat je weet

1. MS is niet dodelijk
Hoewel artsen nog een medicijn tegen MS moeten vinden, is een diagnose zeker niet dodelijk. “Veel mensen met MS leven vol en actief,” vertelde Nancy L. Sicoette, MD, directeur van het Multiple Sclerosis Program bij Cedars-Sinai aan Health. “We beschouwen het als een chronische ziekte die kan worden beheerd.”

2. Tal van beroemdheden Leven met MS
Hoewel je het nooit zou weten, zijn er verschillende beroemdheden die MS hebben en leven – en een
bloeiende loopbaan hebben. Tot de beroemdheden behoren talkshowgastheer Montel Williams, actrice Jamie-Lynn Sigler, tv-persoonlijkheid Jack Osbourne, politiek figuur Ann Romney en country-muziekster Clay Walker.

3. Vrouwen zijn meer waarschijnlijk dan mannen om MS te krijgen
Vrouwen hebben twee tot drie keer meer kans MS te krijgen dan mannen, hoewel artsen niet zeker weten waarom dat zo is. Eén theorie is dat hormonen een factor kunnen zijn in de gevoeligheid van een persoon.

4. Niet iedereen met MS gebruikt een rolstoel

Multiple sclerose kan het vermogen van een persoon om zich te verplaatsen beïnvloeden, maar de meerderheid van mensen met MS blijft mobiel gedurende de rest van hun leven. Uit een onderzoek waarin mensen met MS werden onderzocht, bleek dat slechts 12 procent een rolstoel of scooter voor mobiliteit gebruikt en 19 procent een stok om te lopen.

5. Mensen met MS kunnen nog steeds werken
De meeste mensen met de diagnose MS proberen een normaal leven te blijven leiden, wat inhoudt dat ze
elke dag naar het werk gaan zoals voorheen. Uit een recente studie is gebleken dat maar liefst 44 procent van de mensen in MS op dit moment in het personeelsbestand zit, en dat aantal kan vandaag zelfs nog hoger zijn.

6. Multiple sclerose en spierdystrofie (MD) zijn niet hetzelfde
Mensen verwarren MS en MD vaak, maar de twee ziekten zijn niet hetzelfde. Terwijl MD de spieren zelf
beïnvloedt, tast MS de zenuwen aan die de spieren beheersen, en de twee ziekten hebben absoluut niets met elkaar te maken.

7. Mensen krijgen MS in alle leeftijden
Ziekten die het lichaam verslechteren (zoals Alzheimer en Parkinson) hebben de neiging geassocieerd te
worden met ouderdom, maar het idee dat alleen ouderen MS kunnen krijgen is een mythe. In feite zijn de meeste mensen met de diagnose MS tussen de 20 en 50 jaar oud. Kinderen en tieners kunnen het ook krijgen.

8. Mensen met MS kunnen trainen
Jarenlang kregen mensen met MS te horen dat ze de sportschool ten koste van alles moesten vermijden, maar
dat veranderde allemaal in 1996 toen onderzoekers van de University of Utah ontdekten dat sporten mensen juist ten goede zou komen. Volgens de studie kunnen patiënten met MS een betere cardiovasculaire gezondheid, verbeterde sterkte, betere blaas- en darmfuncties ervaren en minder vermoeid raken na het sporten.

9. Roken verhoogt het risico om MS te ontwikkelen
Helaas hebben zelfs ex-rokers meer kans MS te ontwikkelen dan degenen die nog nooit een sigaret hebben
aangeraakt. En hoe meer u rookt, hoe groter uw risico om MS te worden. Volgens Health zijn mensen die minstens twee pakjes sigaretten per dag roken vijfmaal gevoeliger.

10. Er is geen test om MS te diagnosticeren
Omdat er geen enkele test is om een ​​persoon met MS te diagnosticeren, gebruiken artsen een uitgebreid
proces van eliminatie om te bepalen of een persoon de ziekte heeft. Verschillende tests en procedures die betrokken zijn bij het proces omvatten een grondig neurologisch onderzoek, een MRI en bloedonderzoeken die andere ziekten zoals lupus uitsluiten. Opdat een MS-diagnose onfeilbaar zou zijn, moet de arts eerst alle andere diagnoses uitsluiten en bewijzen van schade vinden in ten minste twee verschillende delen van het centrale zenuwstelsel.

11. MS beïnvloeden iedereen anders
Artsen leren nog steeds wat MS is en hoe het het lichaam beïnvloedt. Net als sneeuwvlokken is het geval van
MS voor iedereen anders en geen twee mensen behandelen de ziekte op dezelfde manier.

12. Vrouwen met MS kunnen zwanger raken
Vrouwen die gediagnosticeerd zijn met MS, maken zich vaak zorgen dat ze geen kinderen kunnen krijgen, maar
studies tonen aan dat dit niet het geval is. Niet alleen is er geen bewijs dat MS invloed heeft op de vruchtbaarheid, maar zwangerschap vermindert ook het aantal MS-recidieven. Hoewel recidieven toenemen met naar schatting 20 tot 40 procent gedurende de eerste drie tot zes maanden na de bevalling, hebben ze
geen langetermijneffecten.

13. Genetica spelen een rol
Genetica is niet het enige dat bepalend is voor iemands waarschijnlijkheid om MS te ontwikkelen, maar ze
spelen zeker een rol. Volgens de National Multiple Sclerosis Society hebben familieleden in de eerste graad van iemand met MS een kans van 2,5 tot 5 procent om MS te ontwikkelen, tegenover slechts een kans van 0,1 procent voor de gemiddelde persoon. En als iemand een identieke tweeling met MS heeft, neemt hun kans drastisch toe tot 25 procent.

14. Het meest voorkomende symptoom is vermoeidheid
Verrassend genoeg is vermoeidheid het meest voorkomende (en levensveranderende) symptoom geassocieerd met MS. Naar schatting 75 tot 90 procent van de mensen met MS rapporteert aan vermoeidheid te lijden die hun dagelijks leven beïnvloedt.

15. Het is mogelijk dat MS in remissie gaat
Net als het herpes simplex-virus, zal MS vaak in remissie gaan met alle tekenen en symptomen verdwijnen, terwijl de ziekte zelf in het lichaam blijft. De meeste mensen ervaren na een bepaalde tijd relapses, maar medicijnen helpen deze remissies verder en verder uit elkaar te houden.

 

 

 

 

FB Subscribe

5 meest waardevolle 'weetjes' voor een nog 'beter' leven

Please wait...

Vind Producten

Populair